//
διαβάζετε...
ΑΘΗΝΑ

ΑΤΤΙΚΟΝ


ΟΝΟΜΑ: ΑΤΤΙΚΟΝ

ΠΟΛΗ: ΑΘΗΝΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Οδός Σταδίου

ΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 1916-

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το «Αττικόν» χτίστηκε το 1914 από τον μεγάλο αρχιτέκτονα των αρχών του 20 αιώνα και καθηγητή του ΕΜΠ Αλέξανδρο Νικολούδη (1874-1944) και σηματοδοτεί την αρχή της κατασκευής σπουδαίων κινηματογράφων.

Ως κινηματογράφος άρχισε να λειτουργεί από το 1916.

Από το 1929 και μετά λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της Σκούρας Φιλμ, της μεγάλης κινηματογραφικής δυναστείας των αδελφών Σκούρα  που κατέκτησαν μια σπουδαία θέση στο κινηματογραφικό στερέωμα των ΗΠΑ και κατά συνέπεια του κόσμου όλου.

Ας σημειωθεί ότι εξ αιτίας αυτής της σχέσης με την οικογένεια Σκούρα, το «Αττικόν» ήταν ο πρώτος κινηματογράφος που λειτούργησε ως ομιλών και πρωτοστάτησε σε όλες σχεδόν τις κινηματογραφικές καινοτομίες τα επόμενα χρόνια αλλά και παρέμεινε όρθιος για να είναι σήμερα η παλαιότερη αίθουσα της Αθήνας σε λειτουργία.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Από το ανέκδοτο βιβλίο του Νίκου Θεοδοσίου «Οι παλιοί κινηματογράφοι της Αθήνας»:

Το «Αττικόν» χτίστηκε το 1914 από τον μεγάλο αρχιτέκτονα των αρχών του 20 αιώνα και καθηγητή του ΕΜΠ Αλέξανδρο Νικολούδη (1874-1944) και σηματοδοτεί την αρχή της κατασκευής σπουδαίων κινηματογράφων. Ως κινηματογράφος άρχισε να λειτουργεί από το 1916, σε πείσμα των καιρών, όπως προαναφέραμε!
Οι συντάκτες των εφημερίδων δεν φείδονται επιθέτων για να περιγράψουν το νέο πολυτελή κινηματογράφο.
«Προ  αληθούς εκπλήξεως θα ευρεθή το Αθηναϊκόν κοινόν μεθαύριον Παρασκευήν κατά την έναρξιν του κινηματογράφου του «Αττικόν», γράφει η εφημερίδα «Αθήναι» στις 20 Δεκεμβρίου και συμπληρώνει: «Ως θέατρον εν γένει, ως μεγάλη αίθουσα, ως άνεσις, ως πλούτος, ως πολυτέλεια θα καταπλήξη. Τα έργα θα είνε ανάλογα του περιβάλλοντος».
Δυο μέρες αργότερα, η εφημερίδα επανέρχεται στο «Αττικόν» που «είναι αναμφισβητήτως η μεγαλυτέρα, η τελειοτέρα, η πολυτελεστέρα όλων των εν Αθήναις εν γένει της Ανατολής και των πλείστων της Ευρώπης αιθουσών».
Η σύγκριση με τις χώρες της Ανατολής θα γίνει πλέον το μόνιμο μοτίβο των δημοσιογράφων για κάθε πολυτελή κινηματογράφο που θα χτίζεται, όπως γίνεται με το «Ηλύσια» στη Θεσσαλονίκη, το «Παλλάς» στην Αθήνα κλπ.
Για τον Κινηματογραφικό Αστέρα του 1929 (17-11) είναι ένα «από τα ολίγα καλά κινηματοθέατρα της Ευρώπης». Και το σχετικό ρεπορτάζ δίνει την παρακάτω περιγραφή:
Μια αίθουσα ευρύχωρος, η εντός της οποίας κυκλοφορία είνε κάτι περισσότερον και από άνετος με διαδρόμους και εξόδους ευρείς, πολλούς, σπανία και εις την Ευρώπην, την οποίαν έχομεν εις το κάθε τι ως υπόδειγμα.
Η τάξις με την οποίαν τα πάντα εις όλον αυτό το κινηματοθέατρον είνε διαρρυθμισμένα, είνε υποδειγματική.
Πολυτέλεια, καθαριότης, άνεσις, ασφάλεια, όλα ζηλευτά. Ηλεκτρικαί εγκαταστάσεις και μηχαναί, προβολείς άριστα εγκατεστημένοι με τους ακριβέστερους υπολογισμούς, οι οποίοι αφ΄ενός μεν διευκολύνουν την απρόσκοπτον λειτουργίαν των και αφ’ ετέρου αποκλείουν κάθε πιθανότητα δυστυχήματος.
Το «Αττικόν» φιλοδοξεί να γίνει ο κατ εξοχήν κινηματογράφος της ανώτερης τάξης στην Αθήνα και το καταφέρνει. Κάθε φορά που δέχεται την επίσκεψη της βασιλικής οικογένειας, σπεύδει να το γνωστοποιήσει στους Αθηναίους με ειδικές καταχωρήσεις στον τύπο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Advertisements

Συζήτηση

4 thoughts on “ΑΤΤΙΚΟΝ

 1. Μετά τη χθεσινή καταστροφή οι φωτογραφίες σας είναι πολύτιμες.

  Γιάννης Ρέντζος

  Posted by dimosioshoros | 13/02/2012, 8:15 πμ
  • Το ΑΤΤΙΚΟΝ δεν έπαθε τίποτα. Η αίθουσα και η καμπίνα προβολής είναι άθικτα. Κάηκε μόνο το ταμείο στην αρχή του διαδρόμου που οδηγεί στην αίθουσα.

   Posted by admin | 13/02/2012, 10:45 πμ
 2. Πολύ καλή είδηση! Ευχαριστώ (κι εγώ και πολλοί άλλοι, πιστεύω).

  Γιάννης Ρέντζος

  Posted by dimosioshoros | 13/02/2012, 11:52 πμ
 3. ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ!!Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ . ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΛΟΙΠΟΝ…

  Posted by menios georgiopoulos | 13/02/2012, 3:31 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Κατηγορίες

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 23 ακόμα followers

ΑΡΧΕΙΟ

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: