//
διαβάζετε...
ΑΘΗΝΑ

ΤΡΙΑΝΟΝ


ΤΡΙΑΝΟΝ

ΟΝΟΜΑ: ΤΡΙΑΝΟΝ

ΠΟΛΗ: ΑΘΗΝΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κοδριγκτώνος 21

ΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 1960-

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Καθίδρυμα ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΕΤΑΛΑ ΤΟΥ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χειμερινός και θερινός.

Το «Τριανόν» κάνει την πανηγυρική του έναρξη το Νοέμβριο του 1960 με τη μεγάλη επιτυχία του Ζύλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή».

Διαφημίζεται ως ο πρώτος κινηματογράφος «αδιακόπου χειμερινής και θερινής λειτουργίας», χάρις στην ηλεκτροκίνητη σκεπή του που ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τον καιρό. Εκτός όμως από αυτό το «επαναστατικόν δια την Ελλάδα» σύστημα και την απαραίτητη πολυτέλεια ο κινηματογράφος διαθέτει την «ιδεώδη κλίση του δαπέδου που επιτρέπει να βλέπουν άνετα όλοι οι θεαταί».

Ιστοσελίδα: http://www.trianon.gr

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Άρθρο από εφημερίδα «Αυγή» 8 Ιουλ 2012: «Τριανόν»: Ημιθανές, αλλά… αισιόδοξο

Όταν, τον Νοέμβριο του 1960, η πλατεία του άνοιγε για πρώτη φορά στο κοινό και η οθόνη του πρόβαλλε σε πρεμιέρα το «Ποτέ την Κυριακή», όλα έμοιαζαν ιδανικά. Και ήταν. Ο κινηματογράφος ήταν η δημοφιλέστερη διασκέδαση, οι συνοικιακοί κινηματογράφοι δεν αντιμετώπιζαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυσινεμά και ο» Κινηματογράφος Τριανόν » νέος και μοδάτος, διέθετε λάμψη, αλλά και τις τελευταίες τεχνολογίες της εποχής. «Είναι ο πρώτος και τώρα πλέον, μετά το κλείσιμο του ‘Αλφαβίλ’ πριν δύο χρόνια, ο μοναδικός κινηματογράφος που διαθέτει συρόμενη στέγη, έτσι του δίνεται η δυνατότητα να παίζει 12 μήνες τον χρόνο», λέει ο ιδιοκτήτης του Leonidas Papag. Ο ίδιος μεγάλωσε μέσα στο «Τριανόν», πλάι στα πόδια του πατέρα του τον οποίο διαδέχτηκε το 1993. Έζησε τις όμορφες στιγμές του κινηματογράφου τότε που απασχολούσε δύο μηχανικούς προβολής, ταμία, ταξιθέτριες, το μπαρ λειτουργούσε ως ξεχωριστή επιχείρηση. Σήμερα ένας μηχανικός προβολής, μία εργαζόμενη στο μπαρ και ο ίδιος σε όλες τις υπόλοιπες δουλειές, εικονογραφούν όχι μόνο την κατάσταση του «Τριανόν», αλλά των περισσοτέρων συνοικιακών κινηματογράφων.

Το «Τριανόν» διατηρητέο σήμερα ως προς το κτήριο και ως προς τη χρήση του, άρχισε να κατασκευάζεται το 1958 με αρχιτέκτονα τον Ανδρέα Μεταξά και ολοκληρώθηκε το 1960. «Παρ’ ότι παλιό, διατηρείται μια χαρά», λέει ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου και θυμάται πως ο πατέρας του και κάποιοι φίλοι του μηχανικοί έφτιαξαν την «ιδιαίτερη πατέντα με τα δύο τμήματα της οροφής να ανοιγοκλείνουν ταυτόχρονα», θυμάται όπως και πριν 30 χρόνια, όταν νεαρός, «με την έπαρση του γιου του ιδιοκτήτη», παρακολουθούσε μια ταινία με το κορίτσι του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΒΙΝΤΕΟ

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Κατηγορίες

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 23 ακόμα followers

ΑΡΧΕΙΟ

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: