//
ΒΙΒΛΙΑ / ΠΗΓΕΣ

  • ΕΡΩΤΟΣΤΑΣΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΚΙΩΝ – Οι παλιοί κινηματογράφοι της Αθήνας

Του Νίκου Θεοδοσίου

Εκδόσιες ΚΟΥΙΝΤΑ, 2015

Το νέο βιβλίο του Νίκου Θεοδοσίου δεν αποτελεί λεξικογραφική καταγραφή των κινηματογραφικών αιθουσών της πρωτεύουσας αλλά επικεντρώνεται στην ερωτική σχέση του κοινού με το σινεμά από το 1896 μέχρι τη δεκαετία του ‘70.

  • ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

Του Νίκου Θεοδοσίου
Εκδόσεις ΦΙΝΑΤΕΚ, 2000
Το βιβλίο «Στα Παλιά τα Σινεμά» είναι το χρονικό των κινηματογράφων στην Ελλάδα από την πρώτη εμφάνιση της νέας τέχνης, το Νοέμβρη του 1896 στην Αθήνα, μέχρι την περίοδο της μεγάλης άνθησης, τη δεκαετία του 70.
Ο κόσμος της λευκής οθόνης παρουσιάζεται μέσα από μια διαφορετική γωνία. Όχι αυτή των δημιουργών αλλά των θεατών, αυτών που άλλοτε δίνουν αληθινή μάχη για την κατάκτηση μιας θέσης στην σκοτεινή αίθουσα κι άλλοτε αψηφούν τις αληθινές βόμβες που πέφτουν δίπλα τους και συνεχίζουν να παρακολουθούν την ταινία.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή εδώ

  • Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

του Νίκου Θεοδοσίου
Εκδόσεις ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ
Στο βιβλίο «Ο Μετανάστης Κινηματογράφος» υπάρχει λεπτομερειακή αναφορά στους πρωτοπόρους έλληνες κινηματογραφικούς επιχειρηματίες Γεωργιάδη και Τραγίδη καθώς και στο Αλέξανδρο Πανταζή. Επίσης μια παρουσίαση των πρώτων κινηματογραφικών επιχειρηματιών που δραστηριοποιήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο προερχόμενοι από Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Αλεξάνδρεια.

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

  • Ο κινηματογράφος και το θέατρο στην Ηράκλεια Σερρών / Μνήμες, μαρτυρίες, αφηγήσεις, βιώματα

του Κωνσταντίνου Πούλιου
Έκδοση του συγγραφέα, Ηράκλεια Σερρών 2007, 64 σελ.

Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι μηχανικός κινηματογράφου. Το βιβλίο εδώ poulios_vivlio

  • Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα – Ένας αιώνας αρχιτεκτονική του κινηματογράφου,

του Δανιήλ Αθ. Ορφανουδάκη
Ως στόχους του βιβλίου ο συγγραφέας ορίζει: «Αρχικά να αξιολογηθεί η αρχιτεκτονική – κατασκευαστική, πολιτιστική, ιστορική και κοινωνική αξία των κτηρίων με αυτή τη χρήση. Επίσης να φανεί η σχέση αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στη χώρα μας με τη δυτική ευρωπαϊκή, η οποία διαμορφώθηκε από την αστική κυρίως τάξη των αρχιτεκτόνων που την υπηρέτησαν».

  • Κινηματογράφοι της Αθήνας (1896-2006)

του Χαρίλαου Πατέρα

Εκδόσεις Συλλογές, Αθήνα 2006

  • Γιγαντοαφίσες στους Κινηματογράφους της Αθήνας, 1950-1975,

Αθηναϊκές εκδόσεις Α.Ε., 1993

  • Οι κινηματογράφοι της Παλιάς Θεσσαλονίκης,

του Κώστα Τομανά, Θεσσαλονίκη 1993,

  • Το Θέατρο και ο Κινηματογράφος  εις την «καλλίστην πόλιν» των Σερρών, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το λυκόφως του 20ου

του Βασίλη Ι. Τζανακάρη, έκδοση του περιοδικού ΓΙΑΤΙ, Σέρρες 2003

Μια πολυτελής έκδοση με πλούσιο υλικό για τους παλιούς κινηματογράφους της πόλης που συνοδεύεται από πολλές φωτογραφίες, παλιά προγράμματα και άλλα σημαντικά κινηματογραφικά τεκμήρια.

  • Κινηματογραφικές αίθουσες της Ελευσίνας

του Κώστα Λυκίδη

Έκδοση του Δήμου Ελευσίνας, 2010

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Οι κινηματογράφοι στο Βόλο 

Αφιέρωμα Κινηματογράφος του περιοδικού εν Βόλλω, ΤΕΥΧΟΣ 19, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2005

Το αφιέρωμα Κινηματογράφος του τριμηνιαίου περιοδικού εν Βόλλω που εκδίδει το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου (ΔΗ.Κ.Ι) αποτελεί μια απόπειρα (την πρώτη απ όσο γνωρίζουμε) καταγραφής του κινηματογραφικού τοπίου του Βόλου από την αρχή της εμφάνισης του κινηματογράφου στην πόλη μέχρι τις μέρες μας. Ο κύριος κορμός του αφιερώματος αποτελείται από συνεντεύξεις συνταξιούχων μηχανικών προβολής και συγγενείς ιδιοκτητών κινηματογράφων. Τα κείμενα εμπλουτίζονται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Η μεγάλη αδυναμία του αφιερώματος είναι η απουσία ιστορικών άρθρων. Δεν έχει γίνει καμία έρευνα σε πρωτογενείς πηγές. Κι αυτό είναι κρίμα για μια έκδοση που έχει την υπογραφή ενός Κέντρου ιστορίας. Έτσι ο αναγνώστης του αφιερώματος δεν θα βρεί ούτε μία αναφορά στους πρωτοπόρους Βολιώτες κινηματογραφιστές αδελφούς Ψυχούλη, τους πρώτους που από το 1899 με την φορητή μηχανή τους έφεραν τον κινηματογράφο σε όλη την Ελλάδα. Αντίθετα θα βρει αντικρουόμενες πληροφορίες όπως για παράδειγμα την ημερομηνία  έναρξης λειτουργίας ενός από τους πιο ωραίους κινηματογράφους στην Ελλάδα, το Αχίλλειον (αλλού βρίσκουμε ότι θεμελιώθηκε το το 1922, αλλού τέλη της δεκαετίας του 20  και αλλού το 1924-25, που είναι και το σωστό). Τα ίδια και χειρότερα για τον κινηματογράφο της Εξωραϊστικής. Υπάρχει μια αόριστη και παραπλανητική αναφορά στον Αργυλά, τον πρώτο που έστησε κινηματογράφο στο Βόλο το 1910. Ο αναγνώστης του αφιερώματος μένει με την εντύπωση ότι η κινηματογραφική ιστορία του Βόλου αρχίζει τη δεκαετία του 20. Όλα αυτά δεν θα υπήρχαν αν κάποιος έκανε μια στοιχειώδη έρευνα στις εφημερίδες της εποχής στις πλούσιες βιβλιοθήκες του Βόλου. Και πάλι κρίμα.

  • Οι συνοικιακοί κινηματογράφοι της Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα του περιοδικού «Τάμαριξ», τεύχος 8, Νοέμβριος 1997. Το περιοδικό εκδίδονταν από την Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997.

  • Τα σινεμά στην Κύμη τη δεκαετία του 60

Άρθρο στο περιοδικό «Άστερος», τεύχος 8, Καλοκαίρι-Φθινόπωρο 2008.

Το άρθρο βασίζεται κυρίως στη μαρτυρία του κινηματογραφιστή Τάσου Δεμερούτη.

  • Οι κινηματογράφοι στη Βέροια

Άρθρο στο περιοδικό «Πολιτιστικά δρώμενα», τεύχος 44, Σεπτ. Οκτ. Νοέμ. 2007

Έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Κατηγορίες

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Προστεθείτε στους 25 εγγεγραμμένους.

ΑΡΧΕΙΟ